Wat is de goedkoopste manier om je muziek op Spotify te zetten?

Inhoud

Als je je muziek op Spotify wil zetten heb je de keuze uit een aantal distributeurs. Maar welke is het beste? En welke de goedkoopste? In dit artikel nemen we onder de loep wat de opties zijn, waar je op moet letten, en hoe je je eigen muziek zo voordelig mogelijk op Spotify publiceert.

Na maanden hard werk, studiodagen, tekstschrijven en mixen is het dan eindelijk zo ver, je nieuwe nummer is klaar! Hij is catchy, met een pakkende tekst en memorabele melodie. Je weet het zeker: dit wordt de nieuwe zomerhit.

Om je nieuwe nummer een hit te laten worden is het belangrijk dat hij door iedereen en overal te beluisteren is. Streamingdiensten zoals Spotify zijn daarin heel belangrijk. Voor veel artiesten komt meer dan 50% van hun inkomsten uit streaming. En met (algoritmische) playlists en aanbevelingen wordt het ook een steeds belangrijkere promotie-tool.

Hoe krijg je je nieuwe nummer op Spotify? Waarschijnlijk weet je dat je dit via een distributeur regelt. Maar welke is de beste en waar moet je op letten? En even zo belangrijk: welke distributeur is het goedkoopste? Want je wilt natuurlijk wel nog geld over houden voor promotieactiviteiten… of een grote release-party.

Waarom kost het uploaden naar Spotify geld?

Om te beginnen is het goed om te begrijpen waarom het geld kost om je muziek op Spotify te zetten. Uploaden naar YouTube of Soundcloud is immers gratis, waarom kost Spotify dan wel geld?

Het heeft ermee te maken dat er bij streamingdiensten zoals Spotify altijd een tussenpartij nodig is: een distributeur zoals soundstarter. Wij leveren namens jou de muziek aan streamingdiensten en stores, halen hier de royalties voor op en betalen deze weer aan je uit.

Deze tussenstap is nodig omdat streamingdiensten geen directe uploads van artiesten accepteren. Zo zijn er strikte eisen waaraan uploads moeten voldoen en worden betalingen in ingewikkelde formaten gerapporteerd. De distributeur heeft alle kennis in huis om dit voor je te regelen, en biedt daarnaast ook support en hulp bij het publiceren van je release.

Voor deze diensten rekent de distributeur een fee. Hoe hoog deze fee is, verschilt per aanbieder. Sommige ‘ouderwetse’ distributeurs rekenen hoge bedragen omdat ze veel handmatig werk moeten verzetten. Daarnaast houden ze soms een gedeelte van je royalties zelf (royalty share), waardoor je een gedeelte van je inkomsten misloopt. Let hier goed op!

Bij soundstarter doen we het anders. Je muziek op Spotify zetten kost bij ons een stuk minder omdat veel stappen geautomatiseerd verlopen. Zo kunnen we ons helemaal richten op het ondersteunen van jou als artiest, en zijn we minder tijd kwijt aan technische zaken.

Soundstarter is zelfs dé goedkoopste manier om je single, EP of album te uploaden naar Spotify. Je betaalt bij ons een lage jaarlijkse fee en houdt 100% van je inkomsten.

Vergelijking distributeurs

Als je je muziek op Spotify wilt zetten, heb je de keuze uit een aantal distributeurs. Soundstarter is zo’n distributeur, en bovendien de voordeligste uit Nederland. Hieronder vind je een vergelijking van wat het je het eerste jaar kost om je single of album uit te brengen bij verschillende Nederlandse distributeurs.

Single van 1 track, eerste jaarAlbum van 8 tracks, eerste jaar
WM Digital Services: €53,95
SongKit: €39,99
ICD Distributie: €20
Soundstarter: €9,99
WM Digital Services: €53,95
SongKit: €49,99
ICD Distributie: €50
Soundstarter: €14,95

Zoals je ziet komen we consistent als voordeligste uit de buis. De voordelige tarieven maken soundstarter ook ideaal om het gewoon eens uit te proberen zonder dat je risico loopt. Bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je artiestnaam, of niet weet of je promotie-plan gaat werken.

Krijg je weinig plays op je single, EP of Album, dan kun je hem via ons systeem gemakkelijk weer verwijderen en heb je maar minimale kosten gemaakt. Wordt je single wél die zomerhit? Dan zit je meteen goed en ontvang je 100% van je royalties.

100% royalties

Als je een distributeur kiest om je muziek op Spotify te zetten, is het belangrijk dat je er op let hoeveel van de royalties je ontvangt. Dit is namelijk niet altijd 100%! Ook kunnen er (verborgen) kosten zijn die nog van je inkomsten af worden gehaald zoals een royalty processing fee.

Bij soundstarter ontvang je alle royalties die we voor je muziek ontvangen. Iedere cent die we krijgen gaat direct naar jouw account en kun je dus laten uitbetalen. Dat is wel zo eerlijk!

Betrouwbaar & support

Heb je hulp nodig met het uitbrengen van je muziek? Of werkt alles toch niet zoals je gedacht had? Dan is het erg belangrijk dat je distributeur goede support biedt. Ook moet je er van uit kunnen gaan dat je muziek op tijd online staat en je bij klachten goed geholpen wordt.

Ondanks dat soundstarter de voordeligste aanbieder is, besteden we veel aandacht aan onze support. Zo kun je ons altijd bereiken voor vragen of opmerkingen, en hebben we een blog (daar ben je nu) waarop we veel tips & tricks delen om meer uit je muziek te halen.

Bovendien is soundstarter een volledig nederlands bedrijf (we zitten in het centrum van Utrecht), dus we zijn altijd dichtbij. Dat is trouwens ook voor je uitbetalingen goed nieuws, want zo heb je niet te maken met internationale belastingen of transfer fees!

Conclusie

Of je nu een beginnende singer-songwriter bent met je eerste single, of een producer met alweer je vijfde album: soundstarter is de beste en goedkoopste manier om je muziek op Spotify te zetten.

Heb je nog vragen? Dan helpen we je graag! Stuur ons een berichtje via het contactformulier.

Je kunt ook een gratis account aanmaken en je muziek direct uploaden.

Veel succes met je muziek!