Hoe claim je een artiestenprofiel op Amazon Music?

Inhoud

Na Spotify en Apple Music heeft nu ook Amazon Music een promotie- en management-tool beschikbaar gemaakt. Met ‘Amazon Music for Artists’ kun je als artiest of band je statistieken bekijken, je profielfoto bijwerken en je muziek promoten. We loodsen je door de stappen die je moet volgen om hier toegang toe te krijgen.

Geen zin in achtegrondinfo? Ga direct naar de stappen.

Je zou er niet snel aan denken, maar Amazon verkoopt al muziek sinds 1998. Toen nog in de vorm van cd’s. Inmiddeld biedt de online winkel vooral streaming muziek aan onder de naam ‘Amazon Music’. Met verschillende abonnementsvormen is er voor ieder type luisteraar een passend aanbod.

Zo kun je met ‘Amazon Music Free’, dat gratis wordt geleverd bij een Echo-device, gratis naar meer dan 2 miljoen nummers luisteren onderbroken door reclame. Meer een serieuze luisteraar? Ga voor ‘Amazon Music HD’ waarmee je toegang hebt tot meer dan 70 miljoen nummers, waarvan 7 miljoen in lossless CD-kwaliteit.

Je hoort het al, Amazon neemt de muziekbusiness serieus. En daarbij hoort dat ze ook artiesten serieus moeten nemen. Daarom lanceren ze ‘Amazon Music for Artists’ waarmee je je statistieken kunt inzien, je profiel kunt beheren en je muziek kunt promoten.

Wat kun je met Amazon Music for Artists?

Met Amazon Music for Artists kun je je statistieken bekijken, krijg je meer inzichten in je luisteraars en kun je je profiel-pagina updaten met een profiel-afbeelding en achtergrond.

Hoe meer je weet over je luisteraars en fans, des te makkelijker kun je effectief releases en gigs plannen. Zie je bijvoorbeeld dat je laatste single veel in Heerlen (Limburg) gedraaid wordt? Dan kan het een goed idee zijn om daar een show te plannen. Of misschien zie je dat vooral 20 tot 30-jarigen je muziek draaien, dan kan het slim zijn om die leeftijdsgroep te targeten met je Facebook-advertenties.

Ook krijg je inzicht in welke playlists je muziek gebruiken, en krijg je een ‘Daily Voice Index’-score waarmee je komt te weten hoeveel gebruikers van Amazon Echo-apparaten je muziek afspelen via spraakcommando’s.

Hoe claim ik mijn Amazon Music artiest-profiel?

Een voorwaarde om toegang te krijgen tot Amazon Music for Artists en een profiel te claimen, is dat je muziek al op de dienst te vinden is. Is dat nog niet het geval, dan kun je dat gemakkelijk regelen via soundstarter. Maak een gratis account en upload je nummer(s), samen met een cover-afbeelding. Voor maar €9,99 kun je je single vervolgens met één klik versturen naar alle grote streamingdiensten en stores (waaronder Amazon Music) wereldwijd. Binnen een paar dagen is je muziek dan op de dienst te beluisteren en kun je verder met de volgende stappen.

Ook heb je een Amazon-account nodig. Dit kan hetzelfde account zijn als waarmee je gebruik maakt van andere Amazon-diensten, of je kunt een nieuw account aanmaken.

Stap 1: kies de artiest

Ga naar https://artists.amazon.com/select en kies de regio van waaruit je een account wilt aanmaken. In ons geval zal dat ‘Global’ zijn. Log vervolgens in met je Amazon-account.

Zoek naar de artiestnaam waar je toegang toe wilt krijgen en klik er op. Komt de artiest of band waar je naar op zoek bent niet naar voren in de zoekresultaten? Dan kun je ook een amazon music-link plakken. Klik vervolgens op ‘Claim’ om te bevestigen.

Stap 2: koppel je social media

Voordat Amazon je toegang geeft tot een artiestprofiel, moeten ze natuurlijk wel zeker weten dat je hier toestemming voor hebt (of zelf de artiest bent). Dat kun je bewijzen door je bestaande social media profielen te koppelen. Zowel Twitter, Facebook of Instagram worden ondersteund. Heb je een profiel op meerdere social media? Dan is het altijd een goed idee om ze allemaal te koppelen. Zo is de kans het grootste dat Amazon je aanvraag meteen goedkeurt.

Heb je nog geen social media profiel voor je artiest- of bandnaam? Maak er dan een aan en plaats er wat inhoud op. Zonder social media profiel is het op dit moment (nog) niet mogelijk om toegang te krijgen.

Stap 3: verificatie door Amazon

Klaar! Dat was makkelijk toch? Je aanvraag is nu ingediend en Amazon gaat je gegevens en gekoppelde social media controleren. Omdat de aanvragen niet door een computer maar echte medewerkers bekeken wordt, kan het een paar dagen tot een paar weken duren voordat je geverifieerd wordt.

Zodra de controle compleet is ontvang je hier een e-mail van en kun je direct inloggen via de Amazon Music for Artists-website. Is je aanvraag nog niet goedgekeurd en heeft Amazon aanvullende informatie nodig, dan ontvang je hier ook bericht van.

Je bent nu klaar om in te loggen en kunt direct gebruik maken van alle statistieken en tools die de website te bieden heeft.

Apps

Ben je vaak onderweg (of op tour), dan kun je ook gebruik maken van de iOS– of Android-apps van Amazon. Zo kun je overal op de hoogte blijven van je plays en statistieken, of de profiel-afbeelding wijzigen in een foto die je net gemaakt hebt.

Hulp nodig?

Amazon heeft het aanmeldingsproces zo makkelijk mogelijk gemaakt. Kom je er toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op, dan helpen we je verder.

Staat je muziek nog niet op Amazon Music, dan regel je dit makkelijk via onze website. Maak een gratis account, upload je nummers en verstuur hem (al voor €9,99 voor een single).