Als je je muziek via soundstarter op Spotify plaatst krijg je natuurlijk betaald voor iedere stream. Maar hoe wordt die betaling berekend en hoeveel houdt Spotify zelf?
Streamingdiensten zijn hot. Door streaming is de muziekindustrie met 40% gegroeid sinds het dieptepunt in 2014, en streaming-royalties zijn inmiddels goed voor meer dan 50% van alle directe muziekinkomsten wereldwijd. Spotify is de grootste streamingprovider ter wereld en betaalt daardoor meer dan alle andere diensten. De meest recente cijfers die het bedrijf bekend heeft gemaakt zijn van 2020, toen Spotify al meer dan 31 miljard aan rechthebbenden heeft uitgekeerd, waarvan meer dan 5 miljard alleen al in het laatste jaar.
Regelmatig krijgen we de vraag hoe hoog die uitbetaling van Spotify per stream is, hoeveel je kunt verdienen per maand, of hoe de dienst royalties verdeelt. Het is moeilijk om daar antwoord op te geven, omdat de uitbetalingen niet heel transparent zijn.
Daardoor krijgt de streamingdienst ook regelmatig kritiek van artiesten en andere rechthebbenden. Zo zou het Spotify algoritme vooral grote artiesten ten goede komen, of zouden uitbetalingen oneerlijk verdeeld worden. Of de dienst zou te weinig uitbetalen per stream en te veel in eigen zak steken. Sommige artiesten, zoals Taylor Swift, hebben daardoor in het verleden zelfs al hun muziek van de dienst af gehaald.
Om de relatie tussen rechthebbende en streamingdienst te verbeteren heeft Spotify nu een nieuwe website opgezet: ‘Loud & Clear’. Op de website vind je ontzettend veel informatie, filmpjes en beantwoorde vragen over hoe Spotify royalties berekent en verdeelt.
Van play tot pay
De route die de betaling van een stream op Spotify aflegt is niet ingewikkeld, maar misschien niet meteen logisch. Als allereerste is het goed om te weten dat Spotify artiesten niet direct betaalt. Spotify betaalt ‘rights holders’. Dat zijn vooral labels en distributeurs zoals soundstarter.
Heb je een contract gesloten met een label, dan zorgen zij meestal dat je muziek beschikbaar wordt gemaakt op Spotify. Vervolgens betaalt Spotify het label voor iedere play van jouw muziek en het label betaalt jou daar een gedeelte van. Let goed op als je tekent bij een label, want afhankelijk van je contract kan er soms wel 50% tot 100% van streaming revenue naar het label gaan. Daardoor kan je uitbetaling per play wel erg laag worden.
Als je een onafhankelijk artiest bent, kun je zelf kiezen via welke distributeur je je muziek op Spotify plaatst. De keuze die je hierin maakt is belangrijk omdat deze direct van invloed kan zijn op de hoogte van de betaling die je per stream ontvangt. Zo zijn er distributeurs die een percentage van je inkomsten inhouden. Wil je zeker weten dat je alle streaming royalties ontvangt, kies dan voor een distributeur zonder royalty fee or royalty share, zoals soundstarter. Bij soundstarter ontvang je altijd 100% van je inkomsten en gaat iedere cent die we voor je muziek ontvangen direct naar je account.
2/3 voor de rechthebbende
Spotify betaalt ongeveer 2/3e van iedere euro die ze ontvangen uit aan rechthebbenden. De overige 1/3e gebruikt Spotify zelf, voor bijvoorbeeld de infrastructuur, de ontwikkeling van apps, promotiecampagnes, enzovoorts. Deze verdeling geldt voor zowel betalende (premium) gebruikers als voor gebruikers op de gratis versie met advertenties.
De 2/3e van de inkomsten die naar rechthebbenden gaan, worden vervolgens weer verdeeld tussen twee type rechten: opname en publishing. Ongeveer 75% tot 80% gaat naar de rechthebbende van de opname, de overige 20% tot 25% naar de publisher.
Of je recht hebt op zowel het opname als publisher-deel hangt af van je distributeur, het land waarin je woont en of je lid bent van een PRO (Performance Rights Organisation). Als je in Nederland woont en je muziek via soundstarter distribueert, kun je mogelijk nog extra royalties ontvangen als je je aanmeldt bij SENA. Deze worden automatisch geïnd en verdeeld onder haar leden en dit staat los van je distributeur.
Streaming vs verkoop
Als distributiedienst zijn we bij soundstarter groot fan van Spotify. Juist voor beginnende artiesten biedt de dienst ontzettend veel mogelijkheden en kansen. Denk bijvoorbeeld aan playlisting of alle promo-tools die Spotify biedt zoals Canvas of Cards.
Ook is het met streaming mogelijk een vast inkomen op te bouwen. Je fans betalen immers niet éénmalig voor je nummer, maar je ontvangt een betaling iedere keer dat je nummer beluisterd wordt. Of dat nu vandaag of over 10 jaar is.
Meer lezen
Wil je meer weten over hoe Spotify precies royalties berekent en verdeelt? Neem dan zelf een kijkje op Loud & Clear, de nieuwe website die ze hiervoor hebben opgezet. En als je vragen hebt over je inkomsten kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht. Stuur ons gerust een mailtje.
Veel streams gewenst!